Kända friluftsmuseum

Något som är rätt unikt för Sverige och norden är att vi har friluftsmuseum. Ett friluftsmuseum är ett sorts museum vars utställningar delvis är utomhus. I den här delen kommer du att få veta mer om några av våra mest kända friluftsmuseum.

Skansen

I Stockholm finner vi ett av våra mest populära och kända museum som varje sommar får tv-tid i SVT programmet allsång på Skansen. På detta museum får du lära dig allt om vår naturhistoria men även om det zoologiska. Dessutom innehar Skansen stora områden av äldre byggnader och hus. Så man kan säga att Skansen är en blandning mellan ett naturhistorisk, zoologiskt och kulturhistoriskt museum. Skansen slog upp portarna år 1891.

Jamtli

Ett annat populärt friluftsmuseum finner vi i den Jämtlänska staden Östersund. Detta museum består delvis av ett inomhusmuseum där du får lära dig mer om den jämtländska kulturhistorien. Men den består också av ett friluftsmuseum som har ett flertal kulturhistoriska byggnader. Jamtli var det första museet i Sverige som började med levande historia. År 1984 började aktörer finnas på friluftsområdet och gestalta de olika tidsepoker som finns representerade. Jamtli är även känd för sin julmarknad. Jamtli slog upp portarna år 1930.

Relaterade inlägg