Jobba på museum

Om du är intresserad av historia och älskar allt som har med museum att göra kan det vara läge för dig att överväga att börja jobba på ett museum. Det finns flera yrkestitlar bland de som jobbar på ett museum, men samlingsordet är museitjänsteman. I det här inlägget kommer du att få några exempel på yrkestitlar som på olika sätt jobbar på ett museum.

Curator

Om du älskar konst kan det vara en bra idé för dig att bli en curator. En curator jobbar på ett konstmuseum och ansvarar för utställningarna och fungerar som en mellanhand mellan konstnärerna och museet. För att bli curator kan det vara bra om du har läst konstvetenskap vid högskolan eller på universitetet.

Museipedagog

En museipedagog jobbar med att planera och utföra guidningar på det museum du jobbar på. Därför är det viktigt att du besitter mycket kunskaper kring museets olika utställningar och inte är rädd för att stå i centrum. Din främsta arbetsuppgift är att göra besöket så intressant och underhållande som möjligt. Det krävs ingen särskild utbildning för att kunna börja arbeta som museipedagog.

Utställningsproducent

En utställningsproducent jobbar med att framställa de utställningar som finns på ett museum. Som utställningsproducent är du med och ser till att utställningen ser bra ut med hjälp av bra ljussättning.

Konservator

En konservator jobbar med att förebygga och förhindra att gamla föremål bryts ner. En konservator jobbar alltså med att se till att gamla föremål ser bra ut genom att vårda, konservera, reparera och preparera dem. Föremålen kan variera. Det kan vara allt ifrån arkeologiska fynd till målningar. Men det kan också innebära restaurering av interiörer på äldre byggnader.

Relaterade inlägg