Skola på besök

Länsmuseet i Halmstad välkomnar alla

Länsmuseet i Halmstad vill i framtiden välkomna människor att ta del av de spännande utställningar som erbjuds och den kunniga personal som finns på plats och redo att besvara frågor kring museet. Just nu pågår dock en ombyggnation av museet som beräknas stå färdig år 2019.

Museets historia

Halland konstmuseum, tidigare kallat länsmuseet Halmstad invigdes år 1933 och har således relativt många år på nacken. Ragnar Hjort är mannen som stått för ritningarna av museet, och han har även gjort ritningar till flera byggnader i Stockholm och Göteborg. Museet är beläget i centrala Halmstad och intill byggnaden breder ån Nissan ut sig. Syftet med att skapa detta museum var att samla in historiska föremål som kommer från Halland och visa upp dessa för allmänheten.

Utställningar och aktiviteter

skola på besökHallands konstmuseum bjuder på ett brett sortiment av halländsk konst och våra utställningar lämpar sig väl för både privatpersoner och skolklasser. Arbetar du som lärare och vill ta med dina elever på en utflykt kan vi varmt rekommendera ett besök på vårt konstmuseum, som vi tror skulle uppskattas av både elever och lärare. Utställningarna varierar efter säsong med olika intressanta teman, och vi strävar efter att ständigt vara nytänkande och försöker anpassa våra utställningar så att de passar båda unga och gamla. Utöver detta museum kan vi även föreslå ett besök på Friluftsmuseet Hallandsgården. Under sommarhalvåret bistår vi här med aktiviteter av olika slag som passar vuxna som barn. På friluftsmuseet erbjuder vi även en uteservering där man kan njuta av en kopp kaffe och en bulle i samband med ett besök. Framkomligheten är hög vilket innebär att man enkelt kan komma åt museet med rullstol eller om man har med sig en barnvagn.

Konsten

På Länsmuseet i Halland finns konst i form av måleri, arkeologi, textil och fotografier. Halländska konstnärer är representerade i våra utställningar och pryder väggarna inne på museet. Även stickning har en lång historia i trakten då den länge fungerade som ett försörjningsmedel för många människor redan från slutet av 1600 – talet och fram tillbörjan av 1900 – talet. I synnerhet var det Laholm med omnejd som utgjorde den stora stickindustrin under denna period. Man stickade framförallt strumpor och tröjor som sedan transporterades vidare och såldes över stora delar av landet. En stor del av försäljningen gick till militären som försåg sina män med strumpor.

Arkeologi

Något som kanske inte alla har koll på och som kan intressera skolklasser som är på besök i Länsmuseet, är att Halland är en av delarna i Sverige dit människor för första gången invandrade. Detta efter att inlandsisen tinade bort för över tiotusen år sedan. Nomader från stenåldern sökte sig dit för att hitta föda och höll ögonen öppna och gevären laddade för att fälla en mammut som på den tiden ännu inte var utdöda. Tack vare utgrävningar har man hittat arkeologiska fynd som har kunnat bekräfta detta vilket bidrar till att vi människor som lever idag kan få en bättre förståelse för hur våra förfäder levde. Halland är dessutom förmöget vad gäller skatter från järnåldern och från bronsåldern. Ett besök på Länsmuseet är därför så mycket mer än att bara betrakta föremål från förr. Det är en resa genom historien som kan få oss att förstå och lära känna ett äldre Sverige och föra oss närmare de människor som levde långt innan oss.

Ett historiskt besök med skola

Hallands konstmuseum vill uppmuntra lärare och skolklasser att kombinera historielektionerna i skolbänken med ett besök för att på ett bättre sätt förstå vår historia och de människor som bevandrade vår planet under dessa tidsepoker och fram till idag. Elever från hela Sverige skulle ha ett stort utbyte av att se levande bevis på det de läser i historieböckerna när de skådar föremål som samlats in från dessa år. När Länsmuseet i Halland åter öppnar dörrarna efter ombyggnationerna hoppas de på besök från skolklasser från Sveriges alla hörn och ser fram emot att göra sitt yttersta för att ge en så trevlig upplevelse som möjligt.