Hallandsgården

Hallandsgården grundades redan 1925 och är ett anrikt utomhusmuseum mitt i Halmstad. Med en milsvid utsikt kan du passa på att titta på de unika växter som odlas här, som de historiska portlandsrosorna samt olika kryddor.

Halländsk kulturhistoria

hallandsgårdenHallandsgården är också extra stolta över de välbevarade byggnader som forslats hit från andra delar av Halland. Krafsagården från Valinge i norra delen av länet har exempelvis en historia som sträcker sig ändå till 1700-talet. 1923 flyttade huset till Hallandsgården och huserar idag museets café. Gården till den klassiska röda längan passar utmärkt för alla aktiviteter som pågår här främst under sommarhalvåret.

Väderkvarnen från Morup uppfördes året efter och är åttasidig efter holländsk modell. En speciell historia har även skvaltkvarnen från Veinge som fick stå i grundaren Alfred W Wahlbergs bostad i Ekbo fram tills museet öppnade på midsommaraftonen 1925. Då hade Wahlberg redan samlat ihop nio byggnader som sedan dess bland annat kompletterats med en vattensåg från Veinge och ett fint skolhus från Eldsberga som byggdes samma år som folkstadgan kom till, 1843. Precis som inspirationen Skansen i Stockholm hittar du här alltså byggnader av högt kulturhistoriskt värde, men som i detta fall är unika just för Halland.

En aktiv sommar

Under sommarmånaderna hittar man även höns, kaniner och en marknadsbod med halländsk hemslöjd och andra läckerheter i anslutning till de äldre byggnaderna, som allt sammantaget gör Hallandsgården till ett högst levande museum. Byggnaderna kan besökas dagligen från nationaldagen 6 juni fram till mitten av augusti. Själva Hallandsgården är dock öppet året om för en mängd aktiviteter. Här kan du till exempel tillbringa många av våra högtider, som det stora midsommarfirandet och även ett ståtligt arrangemang kring 1 maj. Caféet i anslutning till anrika Krafsagården fokuserar på ekologiskt och närodlat och här kan du sitta ner för en stunds vila med kaffe, våfflor och andra klassiska bakverk.

Några av våra evenemang

Med den vidunderliga utsikten över Halmstad är Galgberget ett riktigt fint ställe att avnjuta en sommarkonsert och ta med hela familjen. Midsommar firas ståtligt med dans kring midsommarstången, spelmanslag och ringlekar. Det bjuds även på fiskdamm och lotteri på Hallands kanske mest traditionsenliga midsommarfirande. Första maj är ett annat firande som bäst upplevs på Galgberget som med den vackra naturen och vårtalare drar en stor publik och skapar en riktig förväntan inför sommaren.

Musik i sommarnatten

När väl sommaren drar igång har vi den stora Galgbergsfestivalen och tillhörande gårdsfest att se fram emot, med både musik, hantverk och workshops. Tillställningen är ett samarbete mellan bland andra Kultur i Halland, Konstmuseet och Ekoteket. Just Ekoteket sysslar med närproducerade växter och produkter som fantastiska osten Marsten och är de som driver caféet i Krafsagården. Festivalen bjuder på några stämningsfulla dagar med folkmusik, visor och även en anslutande mindre camping.

hallandsgården sommarFramtidsfesten är ett annat årligt evenemang där även studiefrämjandet är med och arrangerar. Här ligger fokus på ett hållbart Halland med föredrag och samtal kring hur man kan få en bättre hållbar vardag. Många kunniga organisationer som Ekoteket finns på plats, men här finns också en lokal prägel överlag med marknad och loppis för alla.

Njut av mindre musikfester och dagar med hantverkstema under sommaren på Hallandsgården. Vi firar världsstickardagen och världsbroderidagen, anordnar viskvällar och aktiviteter för barn som kan komma till Hallandsgården för många olika aktiviteter under sommarlovet. Folkmusikfest i augusti är ytterligare en populär tillställning som har en mer internationell prägel med gästartister från jordens alla hörn. Här kan man titta på minimalistisk tango, lyssna till vacker harpa och afrikanska toner.

Övrigt på Hallandsgården

Under sommarmånaderna anordnas även yoga på gården, ett perfekt ställe att börja dagen med lugn och ro i vacker miljö. Yogan arrangeras dessutom både morgon och kväll och det går att välja mellan Kundalini, Monkyoga och Sagoyoga för barnen.